Berg op en af bij Doorwerth

Vriendin woont in Arnhem, ik in Wageningen. We besluiten beiden richting de stuw van Driel te fietsen en een eind te lopen. Ik ben er het eerst en lig lekker te genieten in het gras. Helemaal geen straf om zo een kwartiertje te moeten wachten.

We zetten de fietsen bij de sluis. Zo’n sluis vind ik echt helemaal geweldig, een superslim systeem. De stuw, die als hij open is drie  buitenaardse bogen in de lucht vormt, is dicht. Grote Rijnaken, niet zo groot als op de Waal, maar toch best groot, persen zich zo dicht mogelijk op elkaar in de sluis. Uiteindelijk gaan de deuren dicht en de andere deuren open en stijgt het water en de schepen. En dan varen ze verder, naar Arnhem of naar Duitsland.  Waarom ze deze route nemen en niet die veel grotere over de Waal, is mij een raadsel.

We kijken een tijdje gefascineerd naar de bedrijvigheid en lopen dan over de zomerdijk richting kasteel Doorwerth. Wat is het hier wondermooi. Links van ons het water, de stuw en de schepen, rechts van ons het weiland en daarachter de hoge stuwwal van Doorwerth. In de verte voor ons zien we de brug van de A50, en als we ons omdraaien zien we Arnhem liggen.

Een eindje verder komen  we bij de keerkolk, waar schepen kunnen keren mocht dat nodig zijn, en daar zijn mensen aan het zwemmen. Dat moet kunnen. Bij Wageningen is het zwemmen echt eng, elk jaar verdrinken er wel een of twee. Meestal na eeen biertje en een weddenschap.

Het pad gaat naar het kasteel. Wij dus ook. Bij het kasteel is een geweldig cafe, waar je zelf ijskoud water mag tappen en zelf een dot slagroom op je taart mag doen. Gratis ja.

Na dit lekkere oponthoud lopen we richting de bossen van de stuwwal. Voor we daar zijn lopen we nog langs oude watergootjes.Dit moet een irrigatiesysteem zijn geweest, waarschijnlijk van de moestuinen van het kasteel.

En dan lopen we eindelijk de koele bossen in en gaan richting de Duno. Hier liggen veel restanten van geknutsel van vroeger, toen rijkelui een Efteling maakten van deze hellingen, Zwitserland in het klein, met watervalletjes, bruggetjes, rotsblokken van cementrustiek. Als een tuinkaboutertuin met vijver, nep waterput, pomp en bruggetje, maar dan in het groot. Allerlei oude knutselwerkjes, zoals neprotsen, trappetjes en vijvers, worden in oude luister hersteld.

In twee mooie erosiedalen zijn alle bomen weggehaald. In het kale dal wordt het kleine stroompje water, dat bovenaan in een bron ontspringt, naar beneden geleid via stenen, watervalletjes en enkele vijvers. In de onderste vijver oranje goudvissen, die wij hier, vijftig meter hoger, scherp kunnen zien.

We komen bij het grasveld van de Duno. Het huis is allang weg, maar de tuin is er nog. Bijzonder is vooral de entree met de hoge taxushaag met rododendrons.

We lopen nog even over de Walburg. Het broertje hiervan ligt op de Grebbenberg, het neefje bij Uddel. Ook bij Ubbergen en Montferland liggen walburgen. Oude Middeleeuwse verdedigingswerken, in een mist van vergetelheid gehuld. Deze en die op de Grebbenberg kijken overweldigend uit over de Rijn. Vandaag is het helder, en we zien de heuvels bij Groesbeek duidelijk liggen.  Plaatsen van de macht, heersend over het zompige land voor ons. Wat een ellende moet het geweest zijn om van hier naar Nijmegen te komen toen de rivieren nog niet keurig gekanaliseerd waren en de hele Betuwe een groot moeras was vol kreken, rietvelden, rivierlopen, met hier en daar een zandige oeverwal zoals bij Hemmen. Waar dus het allergrootste kasteel van Gelderland lag, onneembaar, onbereikbaar voor wie de weg niet wist.

Hoe anders is ons leven nu. Na een uitgebreide rustpauze op het keurige grasveld onder een keurig aangeplante boom lopen we weer zonder vrees voor rovers en wolven naar de stuw van Driel waar onze fietsen staan.

Nou er zijn slechtere manieren om een vrije zondagmiddag in te vullen.

Morgen zal ik wel eens naar kaarten van dit gebied zoeken.

Advertenties

Een gedachte over “Berg op en af bij Doorwerth

  1. Pingback: Zomerzeeën van vrije tijd – sprokkelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s