Keent en de Herperduinen

grave-oss-relief21 km lopen van de stuw bij Grave naar Oss, door het Maaslandschap en de kronkelwaard van Keent, en over de kam van een prachtig paraboolduin in het zandgebied van de Herperduinen.

Keet.pngHet stuwencomplex bij Grave: super indrukwekkende metalen boogbrug met twee sluizen en een stuw. Met recht een Rijksmonument. Plus, aan de linkeroever, een prachtige vistrap (donkerblauw op de reliëfkaart). Die hebben hier een eigen rivier. Ik kijk mijn ogen uit.

Meteen daarna ga ik rechtsaf naar het oude gemaal van Sasse, ook Rijksmonument. Dit gemaal zorgt ervoor dat water uit de rivier De Raam in de hoger gelegen Maas stroomt.

BHIC archief fotoIk loop verder over een dijk tussen twee polders in de oude overstromingsvlakte van de Maas en komen langs de vervallen Velpse sluis. Oude boerderijen staan hier op terpen: we zijn in het land van de Beerse Overlaat. Meer informatie hierover bij de route van Cuijk naar Dukenburg

Ik steek over naar Keent, zie de reliëfkaartjes. De Maas is rechtgetrokken ten noorden van Keent langs. Op de kaart van 1911 loopt de Maas nog met een grote bocht zuidelijk rond Keent. Dat was toen een heus gehucht met wegen naar Balgoij in het noorden. Waterknutselaars beslisten anders: Keet werd een eiland, omgeven door een eigen ringdijk en een restgeul rondom. De geul is weer uitgegraven, en natuurknutselaars maken er een nat natuurgebied van. Maken we zo langzamerhand van heel Nederland een grote Efteling met al dat kunstmatige natuurgeknutsel? Maar ik geniet er wel van.

Aan de westkant steek ik de kronkelwaard weer over en loop naar Overlangel. Geen koffie helaas. Ik kom in een ander landschap, goed te zien op de eerste reliëfkaart. De details spreken: geen lange rechte weilanden meer, wel een kronkelige weggetjes en dijkjes, akkerbouw en bosjes, houtwallen en kleine boerderijen: zand! Ik klim (nou ja, het is Zwitserland niet, het verschil is een paar meter of zo) de RijnMaasdelta uit. Van Overlangel tot Heesch loopt een langgerekte dekzandrug, ontstaan door de wind in de laatste ijstijd toen het hier koud en droog was.

Ten oosten van Herpen (ook geen koffie) en langs de kronkelige (dus oude) Erfdijk zie ik nog allerlei watertjes die samen de Hertogswetering vormen en in het kanaal uitmonden ten noorden van Oss. Nog eens uitzoeken hoe dit zit, want logisch lijkt me dit niet.  Ha, klopt dat dit niet logisch is! De Hertogswetering is gegraven in een oude loop van de Maas (vandaar al die onlogische meertjes en bochtjes in dit kanaal), de Beerse Maas. Later is het kanaal voor de haven van Oss gegraven en daarbij kruist de Hertogswetering met een syphon dit kanaal. Dus ten westen hiervan loopt de Hertogswetering door! Nou, boeiend hoor, snel eens kijken bij een volgende wandeling! Ik zie ook nog een mooie vistrap bij de Putwielen ten O van Herpen, zie foto.

img_20161122_143728.jpg

Richting Oss steeds meer zand, bos, vennen en heide: de Herperduinen. En koffie gelukkig. Een brede laan met grote thuja’s en een wondermooi langgerekt paraboolduin (prachtig te zien op deze reliëfkaart) met een heerlijk pad over de kam.

paraboolduin-ossDit blijkt geen rivierduin, maar mensenwerk. In de Middeleeuwen is hier op het zand zoveel gekapt en gegraasd dat het zand ging stuiven en een miniwoestijn ontstond. Net als op de Veluwe bij het Kootwijkerzand. Tekens van zware levens, armoe en ellende, maar nu is het mooi. Ook hier wordt geknutseld aan natuur: de Maashorst wordt een fantastisch gebied. Productiebos wordt natuurlijker, vennetjes worden weer nat, grote grazers houden het gras bij.

Het bos loopt tot vlak voor Oss, maar dan moet ik helaas nog een eindeloos stuk door een buitenwijk. Verder prachtige route!

Advertenties

2 gedachtes over “Keent en de Herperduinen

  1. Dit is op sprokkelen herblogden reageerde:

    Gisteren weer heerlijk gelopen en genoten van waterknutselwerken en nieuwe natuur: het stuwencomplex bij Grave, het gemaal van Sasse, twee vistrappen, oude kronkelwaarden van de Maas en een fijn bosgebied bij de Herperduinen. Tenslotte genoten van de vuurrode zonsondergang.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s