Langs de Oude IJssel

20 km lopen van Doetinchem naar Doesburg, over de rivierduinen van de Kruisbergse Bossen, via Laag Keppel en het rivierenland van de Oude IJssel naar de waterwerken bij Doesburg.

doetinchem-reliefEerst dwars door het oude centrum van Doetinchem. Nou daar is niet veel aan. Ja als je wilt winkelen misschien, maar voor een wandelaar is er niet veel te bekijken.

Ik ga richting Havezathe Hagen, beter bekend als De Kelder. Bijzonder raar huis, inderdaad, met een souterrain. Kijk vooral ook even vanaf de zijkant, je loopt er zo langs: ooit zo’n ondiep huis gezien?

rivierduinen

Hier begint een ander landschap: bos, heide, vennetjes, schraal grasland: de Kruisbergsche bossen. Zand, heuveltjes: je loopt over oude rivierduinen, ontstaan na de laatste ijstijd, toen het hier kaal en koud was en de wind vrij spel had. Het rivierzand van de Rijn en IJssel werd tot hoge duinen opgezwiept en zo liggen ze er nu nog. Omdat ze goed bewaard zijn, is dit een aardkundig waardevol natuurgebied, dat door het Gelders Landschap goed beheerd wordt. Houtplantages op rabatten maken plaats voor natte heide en schraal grasland. Een ven is uitgebaggerd.

Dan een eind over een Hessenweg, altijd lang en recht en saai. Rechts de balenvijver, een oude veenput.

sterrenbos

Vervolgens zuidwaarts richting Laag Keppel. Eerst nog even kijken in het bos bij de Vrange bult, NO Keppel: een bult met sterrenbos, acht zichtassen naar torens volgens dit wetenswaardige artikel . Daar zie je dus nu niet veel meer van, maar ze zijn er mee bezig. Een zichtas loopt prachtig naar de toren van kasteel Keppel.

rivierenland

De laatste bomen en dan kom ik in het laagland (officieel RijnMaasDelta). Eerst koffie in Laag Keppel aan de Hoofdstraat. Steek na de koffie de straat over en loop het eiland op. Eerst steek je de oude rivier over, nou ja zeg, de enige echte oude IJssel is hier wel heel klein, er staat niet eens een naambordje bij het bruggetje. Loop even naar rechts en geniet van de prachtige gerenoveerde oude sluis. Ik geniet van het beschermd dorpsgezicht van de vele monumenten en kijk even links  bij kasteel Keppel. Ik kijk ook nog even naar de watermolen met molenbeek en molengat en een oude spinnekopmolen vlak voor de brug. De nieuwe Oude IJssel is gekanaliseerd via de oude molenbeek ten zuiden van het eiland. Zie onderstaande kaart uit 1900 toen de Oude IJssel nog een rivier was.

laag-keppel-1900

Dan een stuk over een fietspad langs het kanaal van de Oude IJssel. Kaarsrecht, jammer is dat toch. Maar toch: wat een mooi land, hier een wetenswaardig artikel over het oude Eiland, Eldrikse weiden en oude IJssellopen , van de IVN.

Links een mooi nat natuurgebied waar een oude loop van de Oude IJssel weer natuur wordt, Mulro. De route loopt er dwars doorheen, mooi!

Weer een saai stuk  naar Bevermeer. Hier ligt een groot gemaal. Dit is een belangrijk waterpunt hoor: hier komen de Didamsche Wetering, de Angelosche Wetering en  de nieuwe Hoge Leiding tezamen in het Broekhuizerwater, een parallelkanaal langs de linkeroever van de Oude IJssel dat bij Doesburg in de IJssel stroomt.

Verder over een saai fietspad richting Doesburg. Vlakbij Doesburg steek ik  eerst het Broekhuizerwater over, dan de schutsluis met ophaalbrug en de grote stuw van het Oude IJssel-kanaal. Daarna staat er links een klein vierkant gebouwtje, het lijkt een gemaal. Waar dient dat voor en waar is de enige echte Oude IJssel gebleven? Die loopt hier roemloos in een duiker (loop de  Koppelweg in, na het tweede huis links zie je hem verdwijnen). Schande! Ik geniet wel van al dit geknutsel aan het Nederlandse water en loop lekker heen en weer om te bekijken hoe alles in elkaar steekt. Tenslotte, na de haven aan de linkerkant, steek ik het verdedigingswater van Doesburg over en ga rechts het bolwerk op en even later de stad in.

doesburg-relief

En mis de bus waarna ik een uur moet wachten. Bah, bussen.

Oordeel route: absolute aanrader, vooral omdat de eerste en tweede helft zo verschillend zijn. Het lange stuk langs de IJssel is alleen fijn in t zonnetje zonder regen en zonder harde westenwind.

 

Advertenties

Een gedachte over “Langs de Oude IJssel

  1. Dit is op sprokkelen herblogden reageerde:

    Gisteren een heerlijke wandeling gemaakt. Vanachter het raam leek het een natte trieste dag. Maar eenmaal buiten was het heerlijk. Gelopen van Doetinchem naar Doesburg: over oude rivierduinen en door het dal van de Oude IJssel. Aanrader!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s