De Ginkelse Hei en het Wekeromse Zand

Grafheuvels, bos en hei, een hessenweg en een wasbordweg, zand en duinen, spinnewebben, de mooiste beuk van Ede en tot slot heerlijke pannenkoek. Ziedaar in het kort de dagmars van ongeveer 20 km van station Ede-Wageningen naar station Lunteren. Voor mijn tocht plak ik een paar bekende routes aan elkaar, zoals deze voor het deel bij het Wekeromse Zand en Lunteren.

Het aardige van station Ede-Wageningen is dat je direct vanuit het station het bos induikt. Ik houd niet van aanlooproutes door buitenwijken en over asfalt, zoals vaak bij het uiteenrafelen van langeafstandspaden in dagmarsen.

De tocht begint in het Sysselt, een mooi oud loofbos. Links voormalige kazernes die herontwikkeld worden.

Ginkelse Heide

Dan de Ginkelse Heide waarop een paar grafheuvels. Niet alleen hei, ook eindeloze bochtige smele en pijpestrootje.

Hessenweg

Dwars over de Ginkelse Heide, van Arnhem naar Amersfoort, loopt de Hessenweg: een brede eindeloos lange rechte zandweg. Een Hessenweg is een handelsroute die speciaal is aangelegd voor de handelaars uit Hessen in Duitsland. Omdat hun karren een andere asbreedte hadden dan Nederlandse karren konden ze niet van dezelfde wegen gebruik maken. Je kunt via deze Hessenweg tot aan de Goudsberg lopen, maar ik houd van bochtjes en verzin een andere route.

Goudsberg.pngEen graafmachine heeft een prachtige podzol blootgelegd, waarin een mooie horizont met grind uit de voorlaatste ijstijd, zie foto. Ik houd steentjes in mijn hand die hier minstens 120.000 jaar geleden zijn neergelegd.

Wekeromse Zand

Het Wekeroms Zand is een cadeautje, wat mooi. Op de kaart staat het draaihekje helaas fout aangegeven en ik loop een kilometer heen en terug langs een hek. Gevonden.

Ha lekker pannenkoek bij het Uilenbos. De lekkerste pannenkoek sinds heel lang.

Lunterse Buurtbos

Galgenberg Lunterse Bos.pngDan nog een stuk door het Lunterse Buurtbos, aangelegd in de vorm van een tak met bladeren. Een bos om in te verdwalen, zie het padenpatroon op bijgaand kaartje (AHN). Daar is het leuke stationnetje van Lunteren. Met Echter dakpannen en gesneden voegen, zie foto

En omdat de trein pas over 20 minuten komt, heb ik nog net tijd om een boerderij te fotograferen met oude holle pannen, zie foto.

Advertenties

2 gedachtes over “De Ginkelse Hei en het Wekeromse Zand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s