Door de onzalige bossen en over de Posbank

 

Prachtige tocht.

Onzalige bossen, de Posbank, een sterrenbos met 14 stralen, Echterpannen en een watertrap: ik loop  15 kilometer door Nationaal Park De Veluwezoom. De wandeling van Dieren naar Velp is een van de populairste NS-wandelingen, en terecht: prachtige tocht. Alleen niet zo geschikt voor een zondagmiddag: de Posbank is dan een populair uitje. Vandaar dat dat stuk fotoloos is gebleven.

Nog iets speciaals gezien?

sterrenbos

een sterrenbos met als ik het goed tel 14 stralen: De Carolinaberg. Ik heb eens gelezen dat een sterrenbos aangelegd werd om het de niet-zo-goed-jagende kasteelheer gemakkelijker te maken. Zo kon hij ook eens raak schieten. Een eindje verder op de Prins Willemberg een soort half sterrenbos met een mooie bank. De achterste helft is niet meer zichtbaar, maar wel op de reliefkaart!

dieren-relief

links de Prins Willemberg, rechts de Carolinaberg: beide zijn een sterrenbos

Onzalige bossen

De onzalige bossen, wat een hobbels. Alsof een dynosauruszwijn heeft staan wroeten. Maar nee, t is heus een stuwwal uit het Saalien.

Posbank

De Posbank. Deze bank is gemaakt in 1918 ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de 2e voorzitter van de ANWB en hoofdconsul de heer G.A. Pos. ’Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken. Duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waarderen en liefhebben’, staat er op de bank. Dat je hem nooit meer vergete.

Zijpenberg

Bij de Zijpenberg kom ik onverwachts bij een bron waar een heus beekje ontspringt. Kraakhelder water kabbelt door een klein geultje langs het pad. Gezellig loop ik ernaast naar beneden, maar bij de kruising met een asfaltweg verdwijnt het water in de grond. Ha vandaar de naam Zijpenberg, het water sijpelt eruit en er weer in,

spreng Beekhuizerbeek

Dan sta ik plots naar beneden te kijken naar de grote sprengkop van de Beekhuizerbeek . De route volgt de beek tot aan kasteel Biljoen waar de beek de gracht voedt. Althans zo heb ik gelopen, de NSroute loopt in Velp beekloos. In de beek enkele kunstmatige watervallen en restanten van papiermolens.

Echter dakpannen

Ha wat mooi, een schuur met Echterpannen: dakpannen die versprongen worden gelegd. Ja sorry hoor, ik kijk graag naar dakpannen.

Via een mooie watervaltrap loopt de beek uit in een grote vijver. Iets verder in een particuliere tuin een ophoging: het laatste restant van een oude papiermolen. Vlak na de spoorwegovergang weer zo’n mooie ophoging als herinnering aan een oude papiermolen, zie foto. Ik ben dol op beken en zeker op zo’n mooie. Na Biljoen loopt de beek verder door de uiterwaarden en komt aan het eind van de Lathumse Veerweg in de IJssel maar of je daar op een mooie manier heen kunt lopen (langs de beek) moet ik nog uitzoeken.

Kasteel Biljoen, wow wat mooi.

Advertenties

4 gedachtes over “Door de onzalige bossen en over de Posbank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s